RE-TAKE: Een film project over schulden-problematiek onder jongeren.

Een filmproject over schuldproblematiek onder jongeren. Waarin een groep jongeren van 18 tot 26 jaar, uit Amsterdam Nieuw-West, allen met ervaring op het gebied van schulden, de makers werden van een korte fictie-film over schuld.

Een project van Erik Alkema in samenwerking met The Beach. Met als achterliggend idee dat het maken van een fictie-film een laagdrempelige manier is om op indirecte wijze je eigen verhaal kwijt te kunnen over een lastig en persoonlijk onderwerp als schuldenproblemen.

Gedurende zes maanden tussen November 2014 en april 2015 kwam een groep van 20 jongeren, allen met een achtergrond van schuldenproblemen, twee keer per week bij elkaar in de Garage Notweg in Osdorp. Zij kregen onder begeleiding van Erik Alkema en Mira de Graaf en een aantal bekende Nederlandse filmakers en acteurs, die als gastdocent waren uitgenodigd, een serie workshops en masterclasses aangeboden waarin ze basis kennis van het film maken leerden. Door middel van kleine opdrachten, die altijd iets met schulden te maken hadden, leerden ze filmtechniek en filmtheorie en verdiepten zich meer en meer in het onderwerp schulden.

Vervolgens schreven ze samen, onderbegeleiding, een fictie script met schulden als onderwerp. Dat werd Met Ogen Dicht. Een script dat ze daarna zelf, tijdens vier intensieve draaidagen, als filmcrew verfilmden in samenwerking met professionele acteurs.

Dit hele maak- en ontwikkelingsproces werd op video vastgelegd door Rick Busscher. Materiaal waaruit Erik, aangevuld met interviews die hij maakte met de deelnemers over het project en hun eigen ervaring met schulden, de documentaire Re-Take monteerde. Beide films, Met Ogen Dicht en de documentaire, gingen op 10 oktober 2015 in premiere in het Ketelhuis in Amsterdam.

Re-Take is een project van Erik Alkema en The Beach en wordt ondersteund door de Gemeente Amsterdam, Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds 21, Delta Lloyd Foundation, Ymere, Stadsdeel Nieuw-West, Budgetcam, Het Ketelhuis en Kandidatenmarkt.

Deelnemers: Melvin Verschragen, Luc Leijtens, Hinde Backer, Kubra Sari, Leon Steuten, Haci Sari, Felino Medina, Heisam Zein el Dien, Gina Chamman, Robert Veen, Melissa van Mourik, Gulya Ersoy, Jeremaia Ursele, Bilal Ziani, Anouar Ziani, Jana-Ayla Breuninger en Bonnie Gimpel.

Acteurs: Shriejan Paudel, Chris Comvalius. Hannegijs Jonker, Adnan Atik, Solaiman Abeddar, Farhat Afza, Marcel Faber en Sandra Romkes.

Met medewerking van: Simone Bennett, Filemon Wesselink, Evianne Lamme, Rolf Dekens, Mohammed Chaara, Michel de Graaf, Vera de Jong, Diana Krabbendam en Marieke Splinter.

LINKS:

Thebeach.nu/re-take
Re-Take op Facebook