ALICE : Een Co-creatief Theater Project van KRANG/ 2021

Onder leiding van regisseur Sanne Verkaaik en beeldend kunstenaar Erik Alkema, die samen ook het script schreven, maakten en speelden 25 jongeren van KRANG van 6 t/m 15 augustus 2021, op het terrein van oude camping in Diepenheim een vrije, en op hun eigen verhalen gebaseerde, theaterbewerking van Alice in Wonderland

Bij alle projecten van KRANG worden de deelnemende jongeren (14-28) zoveel mogelijk betrokken bij alle aspecten van het proces van het maken van een voorstelling, maar ALICE was wel de meest co-creatieve productie tot nu toe.

KRANG is een spelersgroep van getalenteerde jongeren uit heel Nederland. Een groep met veel bijzondere buitenbeentjes. Jongeren die om wat voor reden dan ook niet helemaal passen of het gevoel hebben er niet helemaal mee te kunnen doen. Alice is een voorstelling gebaseerd op hun eigen ervaringen en verhalen over een beetje anders zijn en, de soms moeizame weg om je draai en kracht weten te vinden in de maatschappij.

In een voortraject werden deze verhalen doormiddel van improvisatie-, schrijf, spel en ontwerpopdrachten verzameld. Waarna Sanne Verkaaik en Erik Alkema deze input in een spetterend script verwerkten, waarbij het klassieke Alice in Wonderland als kapstok en leidraad diende.

In de zomerweek in augustus leefde en werkte de hele groep op de speellocatie om de voorstelling te maken, te repeteren en vorm te geven. Aan het eind van de week werd de voorstelling met groot succes vier gespeeld als onderdeel van locatietheaterfestival Heimland.

Dit KRANG project was ook de eerste waarin vruchtbaar samengewerkt werd met zorginstelling Pluryn.

VOORSTELLING
90 minuten

Synopsis:

In de voorstelling Alice worden we meegenomen in het overprikkelde hoofd van Alice, een ‘moeilijk en lastig’ kind die de speelbal is van goedbedoelende volwassen, zoals docenten, hulpverleners en haar wanhopige moeder. Volwassenen die voornamelijk over haar en over haar hoofd heen praten.
Na de zoveelste confrontatie met de wereld waarin Alice haar plek niet in lijkt te vinden, verdwijnt ze in haar favoriete videogame Wonderland, waar ze zichzelf tegenkomt en ze haar superpower ontdekt.

 

KRANG's ALICE is een KRANG productie in opdracht van Werkplaats Diepenheim in samenwerking met PLURYN en SEENIK. En is mede mogelijk gemaakt Fonds voor Cultuur Participatie, NSGK, Het Prins Berhard Cultuurfonds en de Janivo Stichting

Credits

KRANG: Robin Meerman, Jamie Prijs, Steffan Scholte, Rogier d'Ancona, Nanne Leijdekkers, Roos van Waveren, Joyce van den Nieuwendijk, Twan van den Nieuwendijk, Hasse van Loenen, Merijn van den Nieuwendijk, Jitske Wiltink, Sil Meerman, Daphne Fernhout, Karijn van der Wilk, Anouk Nijhuis, Sophie Nijkamp, Lina Bos, Bela Korpadi, Duncan Schovers, Anthony Tiemes, Sander Leeuwis. Eddy Sassen, Isabelle Dobbe

TEAM:
Sanne Verkaaik: Regie, Script, concept ontwikkeling Erik Alkema: Decor, script, concept ontwikkeling, Martine Temmink: Productie, Wilko Wissink: Spelcoach, regie assistent, Maxime Vandommele: Spelcoach, regie assistent, Hans van der Werf: Spelcoach, muziek, Roos van Waveren: kostuum ontwerp, Rogier d'Ancona: Techniek, Joost Visser: Muziek, Savannah Hoomans en Evi Huising: Vormgevingsassitenten, Kristy Schottink: Procuctie.

foto's: Wijnand Buisman en Erik Alkema

Photo's by Wijnnand Buisman en Erik Alkema